Gyakran Ismételt Kérdések

Az Enzimes béldaganatszűrés eredményét sem a székletben lévő vér, sem a vizsgálatot megelőző étrend nem befolyásolja. Azonban ha valaki vért lát a székletében, akkor nem szűrővizsgálatot kell elvégeztetnie, hanem orvoshoz kell fordulnia, hogy a vérzés okát megállapítsák.

Az M2-PK székletteszt esetében pontos, számszerű enzimszintet és értékeléssel ellátott leletet küldünk 2-3 hét alatt pácienseiknek. Az M2-PK gyorsteszt esetében a vizsgálatot gyorsabban, 5 nap alatt elvégezzük és leletet is küldünk a pácienseknek, de ez utóbbi tesztnél egy másik laboratóriumi eljárással dolgozunk (immunokromatográfia) és ebből kifolyólag a leletben csak POZITÍV vagy NEGATÍV eredményt tudunk kiadni a határértékhez igazodva. A vizsgálatok hasonló érzékenységűek és megbízhatóak. Mindkét vizsgálat hatósági engedélyekkel rendelkező laboratóriumban készül el és validálás után kerül kiadásra.

Egészségpénztáron keresztül igen, lehet fizetni, de előtte érdeklődni kell, hogy a konkrét pénztárral van-e már érvényes szerződésünk? A szerződéskötések folyamatban vannak.

Nem lehet, csak szilárd széklet alkalmas a mintavételre.

Pozitív leletnél 50 év feletti személyek esetében 60 – 70 % valószínűsége van annak, hogy béldaganat, vagy jelentős méretű bélpolip van jelen a vastagbélben. A vastagbélgyulladás és ritkábban egyéb hasi betegségek is adnak pozitív eredményt.

Olvassa el az alábbi cikk idevonatkozó részét:

Jelenleg telefonon, faxon vagy interneten lehet megrendelni a szűrővizsgálatot, és postán küldjük el a szükséges anyagot.

Telefon: +36 72 794 379
Fax: +36 72 999 372
Web: www.beldaganatszures.hu
Email: info@beldaganatszures.hu

Az a posta felelőssége, hogy ne veszítse el a küldeményeket. Ha mégis elveszne az Ön által feladott csomag, akkor azt mi abból vesszük észre, hogy hosszabb idő (2 hét) után sem készült el a lelete.

Ugyanakkor látjuk, hogy a vizsgálat díja ki van fizetve. Ezekben az esetekben megkérdezzük a laboratóriumot, hogy ők mit tudnak a vizsgálatról?

Ha nem tudnak semmit, akkor felhívjuk Önt, hogy Ön mikor adta fel? Valószínűleg a postánál is érdeklődünk, de csak azért, hogy a hibát kiküszöbölhessék és tanulhassunk az esetből.

Önnek mindenképpen új csomagot küldünk, aminek a költsége nem terheli Önt.

A szűrővizsgálatot évente érdemes megismételni, mert a béldaganatok legtöbbször sok év (akár 5-10 év) alatt alakulnak ki. Az Enzimes béldaganatszűrés a daganatok átlagosan 85 %-át jelzi. Minél nagyobb egy daganat, annál könnyebb kimutatni, mert annál több kóros enzimet bocsát ki magából a székletbe.

Javasoljuk, hogy ezt a kérdést beszélje meg orvosával, mert a műtétet követő ellenőrzések sok beteg sorsának tapasztalata alapján kidolgozott szakmai ajánlások szerint történnek.

Az 1 cm feletti jóindulatú béldaganatok átlagosan 60 %-át mutatja ki.

A vastag és végbélrákra vonatkozó együttes átlagos érzékenysége a gyártói adatok szerint 85 %. Ezen belül a végbélrákra vonatkozóan az érzékenysége alacsonyabb, az orvosi irodalmi adatok szerint átlagosan 50-60 %-ra tehető. Ennek az az oka, hogy a végbélben a széklet már nagyrészt megszilárdult. A végbél falán lévő daganatból a székletbe belekerülő enzim már nem keveredik el, csak a széklethenger bizonyos részleteiben lesz jelen. A mintavételbe ez nem biztos, hogy belekerül. Ezért javasoljuk azt, hogy a mintavételkor a mintavevő pálcát a széklet 4 különböző helyére kell beszúrni.

Ez a probléma a széklet vér vizsgálatán alapuló béldaganat szűrési eljárásnál is fennáll.

Az egyéb gyomor bél rendszeri daganatok kimutathatóságára vonatkozóan az a válaszunk, hogy az Enzimes béldaganatszűrés lelete nem csak a béldaganatok, hanem más hasi daganatok fennállásakor is lehet pozitív. Ez azonban nem olyan gyakori, mint a béldaganatok esetében. Ezek szűrésére nem ajánljuk.

Nem érdemes. Gyermekeket nem kell béldaganat irányába szűrni. Ha panasza van a gyermeknek, akkor a gyermekorvos által ajánlott módon ki kell vizsgálni.