Az Enzimes béldaganatszűrés teljesítménye

A különböző kóros állapotok diagnosztizálására az orvostudomány sokféle eljárást alkalmaz. Nagyon fontos azt ismerni, hogy ha egy vizsgálóeljárás eredménye pozitív vagy negatív, az mit jelent pontosan. Pozitív lelet esetén vajon tényleg fennáll-e a kóros állapot, és ha negatív a lelet, tényleg egészséges-e a vizsgált személy?

Sajnos ritka az a vizsgálat, ami garantáltan 100 %-ban pontos eredményt ad ebből a szempontból.

Példaként említjük meg a terheléses EKG vizsgálatot, amely széles körben alkalmazott eljárás a koszorúérszűkület diagnosztizálására. Ezzel az eljárással az egészséges emberek 15 %-a betegnek mutatkozik (fajlagosság 85 %), ugyanakkor a súlyos több koszorúéren fennálló szűkület esetében a betegek 15 %-ának vizsgálata negatív eredményű (érzékenység 85 %). Enyhébb érszűkület esetén ez az arány rosszabb.
(Harrison’s Principles of Internal Medicine ed. 11-th. 978.oldal McGrawHill)

Alapos statisztikai elemzéseknek vetik alá ezért a különböző vizsgálatokat.

Három fontos statisztikai mutatót említünk meg a ScheBo Tumor M2-PK Székletteszt jellemzéséhez. Ezekről fontos tudni, hogy 50 év feletti emberek vizsgálatán alapul, tehát erre a korcsoportra nézve érvényesek.

Szenzitivitás (érzékenység)

Ez egy hányados, ahol a számlálóban azoknak a száma van, akik betegek és a teszt is betegenk mutatta őket, a nevezőben pedig az összes beteg száma. A nevezőben tehát együtt vannak jelen azok a betegek, akiket a teszt pozítivnak jelzett, és azok, akiket a teszt nem mutatott ki. A ScheBo Tumor M2-PK székletvizsgálatnál ez a mutató a gyári adatok szerint 85 %.

Specificitás (fajlagosság)

Az a mutató is egy hányados. A számlálóban azoknak az egészséges embereknek a száma van, akiknél a teszt negatív eredményű volt. A nevezőben az összes egészséges ember száma szerepel, azoké is, akiknél álpozitív volt a teszt eredménye. A ScheBo Tumor M2-PK széklettesztnél ez a mutató a gyári adatok szerint 83 %.

Pozitív jósló érték

Ez a mutató azt jelzi, hogy pozitív lelet esetén milyen valószínűséggel áll fenn a kérdéses betegség valójában. A mutató egy hányados, amelynek a számlálójában azon a pozitív lelettel rendelkező betegek száma van, akiknél valóban jelen van kóros elváltozás, míg a nevezőben az összes pozitív lelettel rendelkező beteg száma szerepel, tehát a nevezőben azok a pozitív esetek is benne vannak, ahol nincs elváltozás. A ScheBo Tumor M2-PK Székletteszt esetében az erre vonatkozó adat 62%.

Egy orvosi vizsgálat diagnosztikus értékét illetően ezeket az adatokat kell megismerni és mérlegelni.

Sidebar