Az Önellenörző Tesztek

Mit értünk önellenőrző gyorsteszt alatt? Mit kell róluk tudnunk?

Rohanó világunkban hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy életünk egyik legértékesebb kincse a saját egészségünk.

Sokszor tapasztalunk magunkon bizonyos tüneteket, amelyekkel nem foglalkozunk időben, vagy elhanyagoljuk már meglévő betegségünk rendszeres orvosi ellenőrzését.

Halogatunk, arra hivatkozva, hogy nincs rá időnk. Ezt a problémát próbálják kiküszöbölni a különböző típusú önellenőrző tesztek, melyek bár pontos diagnózissal nem szolgálhatnak, de felhívják figyelmünket arra, ha baj van, illetve segítenek a már kialakult betegségek folyamatos ellenőrzésében is.

Szervezetünk működése többféle teszttel is könnyen, gyorsan ellenőrizhető. Szinte már minden fontosabb szervünk állapotát tesztelhetjük, legyen szó a veséről, pajzsmirigyről vagy hasnyálmirigyről, illetve több olyan paraméter is mérhető házilag, amelynek változása valamely komoly vagy krónikus betegség velejárója lehet. Ilyen például a szervezet vércukor-, koleszterin-, triglicerid vagy húgysav-szintje, vagy a szervezetben jelenlévő vas mennyisége.

Szintén vizsgálható otthon a vizelet, amely több szervünk működéséről (pl. vese, máj) is árulkodhat, vagy a széklet, amely a belek állapotára figyelmeztet. Mindezek mellett ide tartozik egy egyszerű vérnyomásmérés is, ami azért is fontos, mert a nem megfelelő vérnyomás számos baj okozója lehet.

Kazettás gyorstesztek

Vannak olyan állapotok, melyek otthoni megállapítására vagy ellenőrzésére egyelőre csak egyszer használatos gyorstesztek léteznek.

Ilyen például: a szervezet vashiányát megállapító teszt, mely a szervezetben található ferritin molekulák mennyisége alapján mér (ezek kötik meg a vérben található vasat), a pajzsmirigy alulműködését ellenőrző teszt, amely a pajzsmirigy alulműködéséért felelős TSH hormon mennyiségi változását tudja kimutatni, a gyomor savtermelését befolyásoló Helicobacter pylori nevű baktérium jelenlétét kimutató gyorsteszt is, amely a baktérium ellen termelt ellenanyag vérben levő mennyiségét jelzi, a legismertebb a kazettás változatok közül a terhességi teszt. 

Ezeknek a gyorsteszteknek az elvégzése nem bonyolult. 

A tesztet egy úgynevezett kazettán végezzük el, amely egy speciális reagenssel van átitatva. A kazettán kis ablakok láthatók. Az egyikbe kell cseppentenünk az ujjbegyünkből nyert vércseppet, bizonyos esetekben a vizeletet.

Ehhez a csomagban található lándzsával megszúrjuk ujjunkat, majd a szintén benne található kis pipettával felfogjuk, ezzel lehet a kazettára cseppenteni azt. A másik ablakban a teszt leírásában feltüntetett idő elteltével leolvasható az eredmény. 

A leolvasás szintén nem nehéz: az ablakban csíkokat találunk: az egyik csík az alapértéket jelzi, a másik a vizsgált molekula vérben található felső határát, amelyet ha elér a mintánk, akkor pozitív eredményt kapunk. Amennyiben a megadott idő elteltével semmi sem jelenik a teszten, úgy a mérés sikertelen.

A kazettás gyorstesztek valóban gyorsak, de a kapott eredmény mindössze tájékoztató jellegű. Arra alkalmasak, hogy lássuk, tényleg van-e probléma, egyértelmű diagnózisra azonban nem használhatóak.

Amennyiben akármelyik teszt eredménye pozitív, fel kell keresnünk háziorvosunkat a pontos kivizsgálás és a további teendők végett.

Önellenőrzés mérőkészülékkel

A legtöbb ilyen teszt egy készülék, amely az ujjbegyből vett kapilláris vérből állapítja meg az adott paraméter számszerű értékét, és egy mellékelt táblázat alapján kiderülhet, hogy a kapott érték mennyire tér el a normálértéktől, és ezért szükség lehet-e orvosi vizsgálatra is.

Maga a teszt elvégzése egyszerű: ujjbegyünket megszúrjuk a készülékhez tartozó ujjbegyszúróval, az első cseppet letöröljük, a másodikat felfogjuk egy speciális reagens anyaggal átitatott tesztcsíkkal, amelyet ezután a mérőkészülékbe helyezünk, végül pedig a készülék kijelzőjén megjelenik a kapott érték.

Székletminta vizsgálata otthon?

Önellenőrző gyorstesztet nem csak vérmintából lehet végezni, hanem székletmintából is.

Habár első hallásra bizarrnak tűnhet, aggodalomra semmi ok, hiszen a jelenleg forgalomban levő, székletmintát igénylő tesztek nagyobb része csak a minta házilag történő vételére alkalmas, maga a kiértékelés laboratóriumban történik.

Ilyen módon működik az úgynevezett hasnyálmirigy-funkció teszt is, amellyel a hasnyálmirigy megfelelő működését lehet ellenőrizni az alapján, hogy a székletminta mennyi „elasztáz 1” nevű enzimet tartalmaz (amit a hasnyálmirigy termel).

Ez a paraméter azonban csak laboratóriumi körülmények között határozható meg pontosan és biztonságosan, így a mintát a készletben található címre kell továbbítani.

Ugyanez a teendő a béldaganatok kiszűrésére alkalmas enzimes béldaganatszűrő teszttel is: a minta levehető otthoni körülmények között, a vizsgálatot azonban egy laboratórium végzi el.

Mit lehet megtudni a vizeletből?

A vérhez hasonlóan a vizeletből is sok mindent megtudhatunk, hiszen nagyon sok anyag a vesén keresztül a vizelettel távozik a szervezetből, így a vizelet alapján kaphatunk egy képet saját általános állapotunkról is.

Vizeletvizsgálati gyorsteszttel észrevehető például, ha fennáll valamilyen húgyúti fertőzés, vagy ha a vese, esetleg a máj működése nem megfelelő. Segítséget nyújthat az esetleges cukorbetegség felderítésében is, hiszen ilyen állapotban jellemző a vizelet emelkedett cukortartalma.

A vizeletvizsgálati gyorsteszt a szervezet általános állapotáról adhat egy relatív képet, viszont vannak specifikus gyorstesztek is, melyekhez vizeletminta szükséges.

Ilyen például: a vese megfelelő kiválasztását ellenőrző teszt, amely a vizelet mikroalbumin szintjét méri, a vizelet pH-ellenőrző teszt, a vizelet vértartalmát vizsgáló teszt, amely különösen fontos, hiszen ha a vizelet vért tartalmaz, minden esetben orvoshoz kell fordulni.

Az önellenőrzés

Ide sorolhatóak a manuálisan elvégezhető önvizsgálatok – fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, hiszen minél hamarabb derítünk fényt szervezetünk valamilyen rendellenes állapotára, annál hamarabb orvosolhatóak a problémák, illetve megelőzhetőek a későbbi szövődmények.

Viszont azt is minden esetben szem előtt kell tartani, hogy ezek a tesztek csak egy viszonyítási alapot adnak, egy esetben sem helyettesítik az orvosi ellátást, így ha szükségesnek mutatkozik, minden esetben keressünk fel egy szakembert, aki segít meghatározni a további lépéseket.

Forrás: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/19483/onellenorzo-tesztek

Az önellenőrzésre szolgáló tesztek az orvostechnikai eszközök tág csoportján belül az in vitro diagnosztikai (IVD) eszközök egyik alcsoportját képezik.

Ezeknek az eszközöknek a 98/79/EC európai direktíva követelményeinek kell eleget tennie, melyet hazánkban a 8/2003 ESzCsM rendelet honosított.

E rendelet definíciója szerint az önellenőrzésre szolgáló eszközök minden olyan eszköz, amely célja a gyártó meghatározása szerint, hogy laikus személyek otthoni környezetben használják.

Jelenleg hazánkban csak olyan IVD eszköz forgalmazható, amely CE jelöléssel ellátott és regisztrálták az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) Orvostechnikai Főosztályán. A forgalomba hozatali engedély maga a CE jelzés. 

Az önellenőrzésre szolgáló eszközök és a vércukormérő eszközök esetében egy kijelölt szervezet minőségbiztosítási tanúsítványa szükséges, amelyet egy négyjegyű kód jelöl a CE jel mellett.

Ennek hiánya alapos gyanúra adhat okot a megbízhatatlan forrásokból történő beszerzés esetén.

Alapvető követelmény, hogy mindegyik eszköz tudományosan elismert klinikai bizonyítékokkal rendelkezzen működését illetően, melynek egyértelmű forrása – a gyógyszerekhez hasonlóan – klinikai vizsgálatok.

Magyarországon ismertebb önellenőrzésre szolgáló eszközök:

  • Vércukorszintmérésre szolgáló eszközök
  • Női reproduktivitást jelző tesztek (terhességi, ovulációs, menopauzát jelző tesztek)
  • Vizeletcsíktesztek
  • Baktériumok, vírusok, gombák jelenlétét kimutató tesztek (pl. Helicobacter pylori, Mononucleosis, RSV, Streptococcus, bakteriális vaginózis)
  • Drogtesztek
  • Lipidszint-monitorozásra alkalmas eszközök (koleszterol, HDL, LDL, triglicerid)
  • Véralvadás-monitorozásra (INR-meghatározás) szolgáló tesztek
  • Tumormarker kimutatására szolgáló tesztek (pl. PSA)
  • Ételintoleranciát kimutató gyorstesztek

Forrás: dr. Miseta Ildikó, PTE ÁOK Gyógyszerészeti Intézet és Klinikai Központi Gyógyszertár, kórház-klinikai gyógyszerész rezidens

Sidebar