A vastagbéldaganat szűrővizsgálatról

Miért fontos a vastagbéldaganat korai és rendszeres szűrése?

A vastagbél daganatok legtöbbször igen hosszú idő, akár 10-15 év alatt fejlődnek ki. Így viszonylag sok idő van arra, hogy korai stádiumban, akár még a daganatfejlődés jóindulatú időszakában észleljük a béldaganatot, de ez csak 45 éves kor felett rendszeres szűréssel tehető meg.

A rendszeres szűrést fontossá teszi az is, hogy az elég korán felfedezett daganat csaknem mindig meggyógyítható! Ez a gyógyítás lehet műtéti kezelés, de nagyon gyakran még műtétet sem igényel.

Enzimes béldaganatszűrés (ScheBo Tumor M2-PK Székletteszt)

A béldaganatszűrés egy modern székletvizsgáló eljárás, mely fájdalommentes és laikus pácienseknek is ajánlunk.

Először 2004-ben, Németországban vezették be az eljárást, melyet a Sunmed Kft. Magyarországon 2008-tól tett elérhetővé a forgalmazás elindításával.

A vizsgálat elvi alapja az, hogy a daganatok anyagcseréje eltér a normális sejtek anyagcseréjétől, és ennek egyik jele az, hogy nagy mennyiségben termelnek egy tumor M2-PK nevű enzimet.

Ezt az enzimet a daganat bocsátja ki magából, és az kiürül a széklettel. A székletből ez az enzim mutatható ki egy immunológiai eljárással.

Az Enzimes béldaganatszűrés teljesítménye kiváló. A béldaganatok lassú kialakulása miatt érdemes az Enzimes béldaganatszűrést évente megismételni, mert a biztonság így egyre növelhető.

Mikor nem végezhető el az Enzimes béldagantszűrés?

  • Hasmenéses széklet nem alkalmas vizsgálatra.
  • A belek gyulladásos betegségei, például colitis ulcerosa, Crohn betegség vagy bármilyen más hasmenéses betegség esetén a teszt pozitív eredményt adhat.

Az ilyen betegségek fennállása esetén elvégzését nem ajánljuk.

Az étrend, a széklet esetleges vér tartalma nem befolyásolja a mérés eredményét.

Teendők pozitív lelet esetén

Ebben az esetben jelentős esélye van annak, hogy a vizsgált személyben jóindulatú, vagy – kisebb valószínűséggel – rosszindulatú béldaganat van jelen. A jóindulatú daganatokat (polipokat) is diagnosztizálni kell, mert legtöbbször ezek válnak évek alatt rákos daganattá.

A vizsgálat teljesítményéről részletes tájékoztatás található a teljesítmény menüpont alatt.

A pozitív lelettel mindenképpen szükséges a családorvost, kezelőorvost felkeresni. Ebben az esetben vastagbéltükrözés vizsgálat szükséges.

Magánrendelések menüpontban a szükséges kivizsgálás elvégzéséhez megfelelő személyi és technikai feltételeket biztosító magánrendelések egy szűkített listája található.

Kérjük azokat az intézményeket, akik vastagbéltükrözést végeznek és szeretnének az honlapunkon megjelenni, küldjék el számunkra elérhetőségeiket. info@sunmed.hu

Sidebar