Széklet Piruvát Kináz M2 Izoenzim a Colorectalis Carcinoma Szűrésében-metaanalízis

Carolin Tonus, Markus Sellinger, Konrad Koss, Gero Neupert

Abstract

Cél: a székletből kimutatható piruvát-kináz M2 izoenzim hatékonyságának elemzése a colorectalis carcinoma szűrésében a jelenleg rendelkezésre álló tanulmányok alapján.

Módszerek 

A PubMed és Embase adatbázisban fellelhető irodalom  a következő kulcsszavak alapján: fe­cal Tumor M2-PK, faecal Tumour M2-PK, fecal M2-PK, faecal M2-PK, fecal pyruvate kinase, faecal pyruvate kinase, pyruvate kinase stool and M2-PK stool.

Eredmények

704 colorectalis carcinomában szenvedő betegtől vett székletmintában  és 11 412 egészséges egyén székletmintájában mérték az M2 PK koncentrációt 17 független vizsgálatban.

Az átlagos széklet M2 PK szenzitivitás 80,3%-nak, a specificitás 95,2% -nak bizonyult. 4 tanulmány hasonlította össze a széklet M2 PK tesztet a guaiac occult vér teszttel (gFOBT).

A széklet M2 PK 81,1%-os szenzitivitást mutatott, míg a gFOBT a colorectalis carcinomák csupán 36,9%-át detektálta. 8 független tanulmány elemezte a széklet M2 PK szenzitivitást adenomára nézve (n=554), és a következőket találták: a szenzitivitás 1 cm-nél kisebb átmérőjű adenoma esetén 25%-nak, 1 cm-nél nagyobb átmérőjű adenoma esetén 44%-nak, nem meghatározott méretű adenomák esetén 51%-nak bizonyult.

Egy gFOBT-vel végzett direkt összehasonlítás során a széklet M2 PK teszt az 1 cm-nél nagyobb adenomák 47%-át mutatta ki, míg a gFOBT csak 27%-ot.

Következtetés 

A széklet M2 PK teszt hiánypótló eljárás a klinikai gyakorlatban, mivel  mind a vérző, mind pedig a nem vérző tumorokat, valamint az adenomákat is magas szenzitivitással  és specificitással kimutatja, így  rutin vizsgálatként javasoljuk a colorectalis carcinoma szűrésére.

Sidebar